dimecres, 22 de febrer del 2012

Nous instruments, nous sons

La història de l'aplicació de l'electricitat al món dels instruments va començar per l'amplificació del so i la captació a través del micròfon elèctric. Això va ser només l'inici, doncs l'electricitat va obrir tot un món de possibilitats amb el magnetisme, les ones de ràdio...

Alguns dels nous instruments van tenir un gran èxit en el món del cinema, produint sons i efectes especials impossibles fins aleshores, com el Theremin. D'altres va evolucionar i van dominar el panorama de la nova música com, el cas del Trautonium.

Actualment es segueixen construïnt i inventant nous instruments. Disposeu de recursos tecnològics suficients per a enregistrar, processar, modificar, produïr o reproduïr el so de forma analògica i digital que fan inacabable la llista d'aparells que ens permeten fer sons i música.

A la llista de vídeo següent podreu veure uns quants instruments nascuts al segle XX que han cercat nous sons i noves formes de produïr-los. Amb un predomini clar dels nous instruments de teclat, podrem escoltar el Trautonium, les Ondes Martenot o l'orgue Hammond. Els Cristal Baschet són instruments que podríem assimilar als instruments de percussió, tot i que n la majoria d'ocasions per a fer-los sonar no cal colpejar-los, sino tocar-los i "acaronar-los. Finalment podrem escoltar un violoncel elèctric, i un petit regal, un instrument inventat per Benjamin Franklin el 1761 i amb música de Mozart, la glassharmònica.

L'enigma: entre tots ells hi ha dos instruments que no són electròfons. Sabrieu dir quins són?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada