divendres, 2 de març del 2012

So antic a l'Auditori

Alter Klang, Paul Klee
Pot semblar estrany començar una crònica sobre una sortida didàctica a l'Auditori de Barcelona i al Museu de la Música amb un quadre de Paul Klee i no amb una imatge del magnífic edifici que hem visitat, o d'un dels instruments del Museu de la Música. Però, anem a pams.

Sota la batuta de Josep Pons, futur director de l'orquestra de Gran Teatre de Liceu, l'OBC ha fet l'assaig general del programa que estrenen aquest vespre (2 de març) i que porta per títol El pacifisme de Xostàkovitx. El repertori l'integren l'obra de Casablancas i la vuitena simfonia del compositor rus.

L'assaig ha seguit el programa del concert, Casablancas en primer lloc i després Xostàkovitx. Amb el compositor expectant des del segon pis -  Casablancas! - per a escoltar l'efecte global de l'obra, colorista i d'una riquesa tímbrica extraordinària. El quadre de Klee que reproduïm porta per títol "Alter Klang", que traduït diria So antic. Aquest és justament el títol de l'obra de Benet Casablancas que hem escoltat a l'Auditori.
El subtítol, "Impromptu para gran orquesta" se li escau perfectament, doncs l'orquestra disposa de tres vibràfons, una àmplia secció de percussió de so indeterminat, piano, celesta, arpa i una secció de metalls imponent en la que la tuba lluïa sordina, amunt i avall ha lluït amb pianos encisadors. Que bé ha sonat, i quines ganes d'escoltar en Josep Pons amb la nostra orquestra. 

El mestre català, format a l'Escolania de Montserrat i director titular de l'orquestra de Granada durant anys, té una amplíssima experiència amb la música del segle XX i XXI, i ha conduït delicadament aquest peça "preciosista". Amb una durada propera als trenta minuts, l'obra m'ha deixat embadalit per les oscil·lacions tímbriques i cromàtiques, tal i com ho fa aquest quadre. 

En sortir de l'assaig, hem pogut visitar el Museu de la Música, fent un recorregut sintètic per la història de la música, gaudint de les extraordinàries possibilitats narratives que aporta aquest equipament.

Qui hagi quedat amb la curiositat d'escoltar Xostàkovitx, disposa de tres oportunitats, avui divendres a  les 21h, dissabte a les 19 i diumenge, en sessió matinal, a les 11.
Bon concert, bona música i bona pintura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada