dimarts, 27 de març del 2012

Les Jug Band's i els seus instruments


Fixeu-vos en la vinyeta de Stevie an the Cowtones de l'esquerra, n'hi ha dos, tres, quatre... instruments musicals?
Doncs si, quatre ginys que ens ajuden a explicar l'inici de la música popular als EEUU, a finals del segle XIX i principis del XX.

Observem bé la imatge, que ens retrata una jug band.  Quatre persones, situades a un entorn rural i que porten a les mans objectes quotidians reconvertits en instruments musicals. A l'esquerra, el càntir, instrument de vent que dona nom a la formació - jug és el nom que reb aquest càntir. Al seu costat, la fusta de rentar la roba, el soul tube - un contrabaix construït amb un cubell capgirat i un pal d'escombra que sosté la seva única corda. Finalment, a la dreta, el personatge més jove porta un banjo de fabricació cassolana.

Aquestes bandes, característiques del sud dels EEUU - les zones rurals i menys industrialitzades - i sorgides als feliços anys 20 - dècada de 1920 que viu una situació econòmica optimista que es veu truncada pel crack de la borsa el 29 - exemplifiquen com la música d'aquesta època és patrimoni de les classes més desafavorides. Les jug bands són una expressió tardana de l'eclosió d'estils musicals populars, entre les classes treballadores i en alguns casos, especialment desafavorides, caracteritzats per l'ús d'instruments senzills, humils, reaprofitats de les bandes militars que ja no tenen sentit en finalitzar la guerra de Secessió americana, o fins i tot inventats amb els estris que es tenen més a mà, com és el cas de les Jug.


El New Orleans i el Dixieland, així com la versió més popular de les Jug Bands imposen els ritmes afroamericans i són, juntament amb les work songs, els espirituals negres, el gospel i el blues el fonament d'un nou estil musical, el jazz, que canviarà la història de la música occidental.
Els California Honeydrop, un quintet de jazz ben actual,  reviuen aquest la sonoritat popular d'inicis del segle XX.


Feu recerca, la xarxa disposa de bons i no tan bons exemples d'aquesta música peculiar.




Enllaços:

Jugband
California Honeydrops




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada